.
__
عنوان بحث
خاتَمِ و دیوِِ جانشین سُلیمان - افسانه یا واقعیت؟
9 خرداد 88 - 12:53

 

با سلام

-----------

آیه ی 34 از سوره ص ، دلالت بر آزمایشِ سلیمان با افكندنِ جسدی بر تخت اش دارد

 

 / ... و قطعا سلیمان را آزمودیم و بر تخت او جسدى بیفكندیم پس به توبه باز آمد.../ 

 

لكن توضیحی در این رابطه نمی دهد ، لذا این سكوت و ابهام ، مفسران را به تأویلِ مُتكی بر اسطوره ی خاتَمِ سلیمانی و اسطوره سازی های مرتبط با آن وا داشته است . سید مرتضى در كتاب تنزیه الانبیاء ، جسدِ افكنده بر تخت را ، خودِ سلیمانِ نبی می داند ، كه از باب آزمایش ، مدتی به سختی مریض و چونان جسدی بى روح ، بر تخت افتاد بود .

در تاریخ طبرى ، در رابطه با توجیه آیاتِ 34 و 35 سوره ی ص آمده است كه گویا در یكی از لشكر كشی ها ، پادشاه / صیدون/ مقتول و دخترِ زیبایش به همسرى سلیمان نبی در می آید ، به امر سلیمان و ایشان برای رفع دلتنگی همسرش ، مجسمه ی پادشاه مقتول ساخته می شود ، و دخترِ داغدار چهل روز آن مجسمه را سجده مى كُند . ظاهراً با آگاهی سلیمان از رواج مجسمه پرستی در قصر ، مجسمه منهدم و همسرِ خاطی عقوبت می شود ، و سلیمان نبی ، از وقوع این واقعه به درگاه خداوند توبه می كند . حكایتِ مذكور در تاریخ طبری و برخی منابع دیگر ، با مُندرجاتِ آیاتِ 1 تا 12 از بابِ یازدهمِ كتابِ اوّلِ پادشاهانِ مجموعه ی عهدِ عتیق ، مطابقتِ محتوایی دارد ، به شرح :

-------------------------

·       و سُلیمانِ پادشاه سوای دُخترِ فرعون زنان غریبِ بسیاریرا از موآبیان و عَمّوُنیان و ادومیان و صیدونیان و حِتّیان دوست میداشت .

·       از اُمتّهائیكه خداوند در بارة ایشان بنی اسرائیلرا فرموده بود كه شما بایشان در نیائید و ایشان بشما در نیایند مبادا دل شما را بپیرویء خدایان خود مایل كردانند ، و سلیمان با اینها بمحبّت مُلصَق شد .

·       و او را هفتصد زنِ بانو و سیصد مُتعه بود و زنانش دلِ او را برگردانیدند.

·       ودر وقت پیریء سُلیمان واقع شد كه زنانش دلِ او را بِپیروئی خدایانِ غریب مایل ساختند و دلِ او مثلِ دلِ پدرش داوُد با یَهُوَه خُدایش كامل نبود .

·       پس سُلیمان در عقبِ عَشتوُرَت خُدای صیدونیان و در عقبِ مِلكُوم رِجسِ عَمّوُنیان رفت .

·       و سلیمان در نظرِ خداوند شرارت ورزیده مثلِ پدرِ خود داوُد خداوند را پیرویء كامل ننمود .

·       آنكاه سُلیمان در كوهیكه روبروی اورشلیم است مكانی بلند بجهته كَموُش كه رِجسِ موآبیان است و بجهته مُولَك رِجسِ بنی عَمّون بنا كرد .

·       و همچنین بجهته همهة زنان غریبِ خود كه برای خُدایانِ خود بخور میسوزانیدند و قربانیها میكذرانیدند عمل نمود .

·       پس خشم خدا وند بر سُلیمان افروخته شد و از آنجهه كه دِلَش از یَهُوَه خُدای اسرائیل منحرف كَشت كه دو مرتبه بر او ظاهر شده .

·       او در همین باب امر فرموده بود كه پیرویء خُدایانِ غیر را ننماید امّا آنچه خداوند باو امر فرموده بود بجا نیاورد .

·       پس خداوند بِسُلیمان كفت چونكه اینعَمَلرا نمودی و عهد و فرایض مرا كه بتو امر فرمودم نكاه نداشتی البته سلطَنَترا از تو پاره كرده آنرا بِبنَدَه ات خواهم داد .

·       لیكن در ایّام تو اینرا بِخاطر پدرت داوُد نخواهم كرد امّا از دستِ پِسَرت آنرا پاره خواهم كرد .

----------------------

براین اساس ، وجودِ خاتَم و دیوِ رُباینده ی خاتم موهوم می نُماید و یحتملِ ، خَلقِ اُسطوره ایِ دیوِ جانشینِ موقتِ سُلیمان ، عملی در راستای سَتر و توجیه تغییرِ رویكردِ موقتیِ سُلیمان ، و كتمانِ انحرافِ ایشان بوده باشد.  

تا نظزِ مُستند و متقنِ دوستان چه باشد ؟

 

پاسخ ها
ترتیب پاسخ ها : از اولین پاسخ
1
14 خرداد 1388 ساعت 03:27

چه جالب

پس ظاهراً پشت پرده ی اسطوره ها واقعیاتی هست . جالب اینه كه ادبیات فارسی پر شده از مطالب در مورد دیو دزد انگشتر و انگشتری حضرت  سلیمان ( ع )

__